Skip to content

Jak stosować Palo santo?

Słynne, peruwiańskie drewno, w przeciwieństwie do klasycznych kadzideł, nie pali się bez przerwy i aby cieszyć się jego głębokim aromatem należy trochę się wysilić. Oferowane przez nas Palo Santo bogate jest w szereg eterycznych, oleistych związków, więc podpalenie go wymaga pewnej wprawy.

Przede wszystkim zaopatrz się w porządną zapalniczkę. Będzie Ci ona potrzebna, aby porządnie rozpalić czubek patyczka. Najwięcej aromatycznego dymu wytwarza się nie podczas trawienia drewna przez ogień, ale w momencie żarzenia się. Co oczywiście nie oznacza, że powinniśmy bać się ognia. Wręcz przeciwnie! Najpierw bowiem należy porządnie podpalić końcówkę drewienka i pozwolić płomieniowi zająć kawałek naszego kadzidła.

Śmiało, niech ogień wgryzie się w wewnętrzną strukturę Palo Santo! Kiedy już uznasz, że płomień jest duży, zdrowy i absolutnie nie zamierza sam skonać, zdmuchnij go, albo szybkim ruchem ręki potrząśnij drewienkiem. Płomień powinien wówczas zgasnąć, natomiast żar będzie przez parę jeszcze minut dogorywał wytwarzając gęsty obłok pachnącego dymu!

Pamiętaj, że niepozorne, żarzące się Palo Santo nadal może stać się źródłem potężnego pożaru, więc przed przystąpieniem do okadzania, zadbaj o talerzyk, kadzielnicę, lub miseczkę, gdzie można będzie odłożyć drewienko i pozwolić mu zgasnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *